8 Eylül 2009 Salı

İşyeri Sicil Numarasının Verilişi ve Düzeni

İşyeri bildirgesi veya Kurumca tespit edilen her işyeri için, kurumca, mahiyet kodu, iş kolu kodu, ünite kodu, sıra numarası, il kodu ve ilçe kodunu ihtiva eden bir sicil numarası verilir.


1) Mahiyet Kodu

Yapılan işin resmi veya özel sektöre ait olduğu ile sürekli veya geçici olduğunu belirleyen mahiyet kodubölümüne; Resmi sektöre bağlı sürekli işyerleri için bir, geçici veya mevsimlik işyerleri için üç, özel sektöre ait devamlı işlerleri için iki, mevsimlik veya geçici işyerleri için dört rakamı yazılır.

2) İş Kolu Kodu

Yapılan işin, iş kazaları ve meslek hastalıkları sigortası yönünden hangi iş koluna girdiğini, belirleyen bölümdür.

Bu bölüme, yapılan işe, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunun 73 üncü maddesi (A) fıkrası ve 74 üncü maddesi gereğince hazırlanan İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Prim Tarifesine göre belirlenen 4 rakam yazılır.

3) Ünite Kodu

Aynı il içinde birden fazla sigorta müdürlüğü olması halinde, sigorta müdürlüklerine ayrı ayrı verilen kodu göstermektedir. (Aynı il içinde tek bir sigorta müdürlüğünün olması durumunda ünite kodu 01 olarak verilmektedir.)

4) Sıra Numarası

Her işyerine ilgili Sigorta Müdürlüğü tarafından, iller itibariyle birden başlamak ve sıra takip etmek suretiyle sıra numarası verilmektedir.

5) İl Kodu

İşyeri hangi ilde ise o ilin trafik plaka sıra numarası il kodu olarak yazılır.

6) İlçe Kodu

İşyerlerinin kurulu bulunduğu ilçenin belirlenmesini teminen, illere bağlı ilçelerin her birine Kurumca tespit edilen iki haneli bir rakam verilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder